Ce se întâmplă cu telefonul mobil, după ce renunți la el: cimitir de amintiri, până aproape de Lună

de: Iulia Kelt
17 10. 2022

Omenirea a ajuns într-un stadiu critic, atunci când vorbim despre consumerism. Ceea ce este mai grav este că acest fenomen duce la degradarea mediului înconjurător.

Practic, de fiecare dată când renunți la telefonul tău mobil funcțional, pentru a-ți achiziționa un altul, mult mai performant și mai nou, nu faci decât să crești cimitirul telefoanelor mobile din lume. Până unde? Vei vedea.

Câte telefoane mobile vor ieși din uz, anul acesta, în lume

Evident, atunci când apare un model nou de telefon, ești tentat să-l achiziționezi, orbit de mirajul unei reclame bune. Cu alte cuvinte, dacă lumea evoluează, tu de ce ai rămâne în urmă?

Chiar și așa, consumerismul de turmă este nociv pentru planeta care îți este casă. Ca idee, se estimează că anul acesta vor fi scoase din uz aproximativ 5,3 miliarde de telefoane mobile.

Probabil știi deja scenariul: îți cumperi un smartphone nou, iar pe cel vechi îl bagi în dulap, în speranța că îl vei mai folosi sau, în funcție de caz, că îl vei dărui unei rude, unui prieten.

În realitate, aceste scenarii se materializează destul de rar, telefonul vechi rămânând în dulap ani de zile, până când, la un moment dat, decizi să-l arunci.

În cel mai bun caz, îl duci la reciclat. În cel mai rău și mai comun caz, îl arunci la ghena de gunoi.

Conform WEEE Forum, dacă pui toate telefoanele aruncate, anul acesta, unul peste altul, obții 50.000 de km înălțime. Gândește-te că distanța dintre Pământ și Lună este de 384.400 km și ai să înțelegi exact dimensiunea dezastrului anual de mediu.

Conform estimărilor sumbre, dacă nu vom face ceva în legătură cu asta (și, cel mai probabil, nu vom face), cantitatea de deșeuri electronice va bifa 74 de milioane de tone, până în 2030. Iar dacă acest an ți se pare îndepărtat, să ne amintim, totuși, că suntem în 2022. În plus, mulți dintre noi încă rețin destul de clar ceea ce făceau, spre exemplu, în 2012.